Κουκιά Γιαχνί
Σελίδα 1 από 1
Κουκιά Γιαχνί
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό ξερά κουκιά
1/2 φλ. λάδι
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Αφήνουμε από το βράδυ τα κουκιά στο νερό να μαλακώσουν.
Ξεπλένουμε τα κουκιά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν με μπόλικο νερό για 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα κουκιά και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κουκιά, τον πελτέ διαλυμένο στον ζωμό, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη δάφνη.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε μετρια φωτιά μέχρι να γίνουν τα κουκιά (45 λεπτά περίπου).
Λίγο πριν σβήσω την φωτιά ρίχνω το αλάτι.
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό ξερά κουκιά
1/2 φλ. λάδι
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Αφήνουμε από το βράδυ τα κουκιά στο νερό να μαλακώσουν.
Ξεπλένουμε τα κουκιά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν με μπόλικο νερό για 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα κουκιά και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κουκιά, τον πελτέ διαλυμένο στον ζωμό, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη δάφνη.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε μετρια φωτιά μέχρι να γίνουν τα κουκιά (45 λεπτά περίπου).
Λίγο πριν σβήσω την φωτιά ρίχνω το αλάτι.
Φρέσκα κουκιά με ντομάτα
Φρέσκα κουκιά με ντομάτα
Υλικά
για 4-6 άτομα
• 1½ κιλό κουκιά πολύ φρέσκα, καθαρισμένα όπως τα φασολάκια
• ¾ φλ. ελαιόλαδο
• 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
• 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, περασμένες στο multi ή 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
• ½ κ.γ. κοφτή κόλιαντρο, ξερό
• 4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
• 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα κουκιά, τις ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους
Υλικά
για 4-6 άτομα
• 1½ κιλό κουκιά πολύ φρέσκα, καθαρισμένα όπως τα φασολάκια
• ¾ φλ. ελαιόλαδο
• 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
• 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, περασμένες στο multi ή 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
• ½ κ.γ. κοφτή κόλιαντρο, ξερό
• 4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
• 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα κουκιά, τις ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους
Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Υλικά:
1 κιλό φρέσκα κουκιά
600 γρ αγκινάρες (έβαλα κατεψυγμένες)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κύβος ζωμός λαχανικών αραιωμένος σε 2 κούπες ζεστό νερό
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας νισεστές ή κορν-φλάουρ
Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω-γύρω, αν έχουν σκληρές ίνες,
αλλιώς κόβουμε μόνο το πάνω και το κάτω μέρος.
Ανάλογα με το μέγεθος, τα κόβουμε στα 2 ή στα 3 και τα πλένουμε καλά.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον κύβο με το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά περίπου.
Τότε προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον άνιθο, αλατοπίπερο
και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά ακόμα,
μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και οι αγκινάρες και να δέσει η σάλτσα.
- Στον χυμό λεμονιού διαλύουμε το νισεστέ και περιχύνουμε το φαγητό.
Ανακατεύουμε να πάει παντού, κουνώντας την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
Το συνοδεύουμε με φέτες φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι!
Σημ: Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κουκιά.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Υλικά:
1 κιλό φρέσκα κουκιά
600 γρ αγκινάρες (έβαλα κατεψυγμένες)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κύβος ζωμός λαχανικών αραιωμένος σε 2 κούπες ζεστό νερό
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας νισεστές ή κορν-φλάουρ
Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω-γύρω, αν έχουν σκληρές ίνες,
αλλιώς κόβουμε μόνο το πάνω και το κάτω μέρος.
Ανάλογα με το μέγεθος, τα κόβουμε στα 2 ή στα 3 και τα πλένουμε καλά.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον κύβο με το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά περίπου.
Τότε προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον άνιθο, αλατοπίπερο
και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά ακόμα,
μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και οι αγκινάρες και να δέσει η σάλτσα.
- Στον χυμό λεμονιού διαλύουμε το νισεστέ και περιχύνουμε το φαγητό.
Ανακατεύουμε να πάει παντού, κουνώντας την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
Το συνοδεύουμε με φέτες φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι!
Σημ: Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κουκιά.
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης