Νιόκι ψημένα με λυωμένο τυρί
Σελίδα 1 από 1
Νιόκι ψημένα με λυωμένο τυρί
Περιγραφή
Όπως η πολέντα και το ριζότο, έτσι και τα νιόκι είναι από τα φίνα φτωχά φαγητά της Ιταλίας, μια λιχουδιά μαμαδίστικη, που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και λεπτό χέρι. Δυστυχώς, στα εστιατόρια δύσκολα τα βρίσκει κανείς φτιαγμένα στην εντέλεια. Αν δεν θελετε να τα φτιαξετε μονοι σας υπαρχουν και στα ψυγεια των σουπερ μαρκετ.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τι χρειαζόμαστε:
Για το Νιοκι: Χοντρό αλάτι για το βράσιμο
325 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες
Βούτυρο
1 κούπα αλεύρι
1 μεγάλο αυγό
Για το μαγειρεμα:
Αλάτι
3 κτ σούπας βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
100 γρ. τυρί Fontina ή άλλο ημίσκληρο ήπιο κίτρινο τυρί
Πως το κάνουμε:
1.Βράζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
2.Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι.
3.Τοποθετούμε τις πατάτες στο στραγγιστήρι, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις μαγειρεύουμε στον ατμό, μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι.
4.Θέλουν περίπου 45 λεπτά.
5.Βουτυρώνουμε με πολύ βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 40 εκ. χ 27 εκ.
6.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
7.Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο ξύλο έτσι ώστε να σχηματίσουμε βουναλάκι με λακκούβα στη μέση. Στραγγίζουμε και περνάμε τις πατάτες από τον τρίφτη για να τις λειώσουμε.
8.Σχηματίζουμε και με αυτές ένα μικρό βουνό με λακκούβα στην μέση και εκεί μέσα τοποθετούμε το αυγό.
9.Αλατίζουμε. Σιγά-σιγά παίρνουμε λίγο από το αλεύρι και το δουλεύουμε μέσα στις πατάτες μέχρι να ενσωματωθεί σχεδόν όλο το αλεύρι. Ζυμώνουμε. Κόβουμε τη ζύμη σε 5-5 κομμάτια και τα γυρίζουμε για να γίνουν σαν λωρίδες με πάχος 3 εκ. Κόβουμε την κάθε λωρίδα σε μικρά κομματάκια των 2 εκ.
10.Χρησιμοποιώντας την ανάποδη μεριά του τρίφτη και ξεκινώντας από την πάνω μεριά, γυρίζουμε ένα-ένα τα κομματάκια προς τα κάτω βαστώντας τα μεταξύ του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου μας για να σχηματίζουμε ένα "C". Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια.
11.Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα (γεμάτη), αλατίζουμε το νερό μόλις βράσει και βράζουμε τα νιόκι.
12.Μόλις ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
13.Τα βγάζουμε λίγα-λίγα με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στο βουτυρωμένο σκεύος.
14.Τοποθετούμε το βούτυρο από πάνω και στη συνέχεια το τυρί, κομμένο σε φέτες.
15.Ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να λειώσει το τυρί.
16.Σερβίρουμε αμέσως.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για να είναι ασφαλής η συνταγή ως προς τη γλουτένη, χρησιμοποιείστε αλεύρι χωρίς γλουτένη και ελέγξτε το τυρί.
Όπως η πολέντα και το ριζότο, έτσι και τα νιόκι είναι από τα φίνα φτωχά φαγητά της Ιταλίας, μια λιχουδιά μαμαδίστικη, που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και λεπτό χέρι. Δυστυχώς, στα εστιατόρια δύσκολα τα βρίσκει κανείς φτιαγμένα στην εντέλεια. Αν δεν θελετε να τα φτιαξετε μονοι σας υπαρχουν και στα ψυγεια των σουπερ μαρκετ.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τι χρειαζόμαστε:
Για το Νιοκι: Χοντρό αλάτι για το βράσιμο
325 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες
Βούτυρο
1 κούπα αλεύρι
1 μεγάλο αυγό
Για το μαγειρεμα:
Αλάτι
3 κτ σούπας βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
100 γρ. τυρί Fontina ή άλλο ημίσκληρο ήπιο κίτρινο τυρί
Πως το κάνουμε:
1.Βράζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
2.Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι.
3.Τοποθετούμε τις πατάτες στο στραγγιστήρι, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις μαγειρεύουμε στον ατμό, μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι.
4.Θέλουν περίπου 45 λεπτά.
5.Βουτυρώνουμε με πολύ βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 40 εκ. χ 27 εκ.
6.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
7.Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο ξύλο έτσι ώστε να σχηματίσουμε βουναλάκι με λακκούβα στη μέση. Στραγγίζουμε και περνάμε τις πατάτες από τον τρίφτη για να τις λειώσουμε.
8.Σχηματίζουμε και με αυτές ένα μικρό βουνό με λακκούβα στην μέση και εκεί μέσα τοποθετούμε το αυγό.
9.Αλατίζουμε. Σιγά-σιγά παίρνουμε λίγο από το αλεύρι και το δουλεύουμε μέσα στις πατάτες μέχρι να ενσωματωθεί σχεδόν όλο το αλεύρι. Ζυμώνουμε. Κόβουμε τη ζύμη σε 5-5 κομμάτια και τα γυρίζουμε για να γίνουν σαν λωρίδες με πάχος 3 εκ. Κόβουμε την κάθε λωρίδα σε μικρά κομματάκια των 2 εκ.
10.Χρησιμοποιώντας την ανάποδη μεριά του τρίφτη και ξεκινώντας από την πάνω μεριά, γυρίζουμε ένα-ένα τα κομματάκια προς τα κάτω βαστώντας τα μεταξύ του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου μας για να σχηματίζουμε ένα "C". Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια.
11.Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα (γεμάτη), αλατίζουμε το νερό μόλις βράσει και βράζουμε τα νιόκι.
12.Μόλις ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
13.Τα βγάζουμε λίγα-λίγα με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στο βουτυρωμένο σκεύος.
14.Τοποθετούμε το βούτυρο από πάνω και στη συνέχεια το τυρί, κομμένο σε φέτες.
15.Ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να λειώσει το τυρί.
16.Σερβίρουμε αμέσως.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για να είναι ασφαλής η συνταγή ως προς τη γλουτένη, χρησιμοποιείστε αλεύρι χωρίς γλουτένη και ελέγξτε το τυρί.
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης