Χοιρινό κότσι στη γάστρα
Σελίδα 1 από 1
Χοιρινό κότσι στη γάστρα
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τι χρειαζόμαστε:
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ
3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κέρατο
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 σπυριά μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
1 δαφνόφυλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Πατάτες
Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Χυμό ένος λεμονιού,
Μουστάρδα
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Πώς το κάνουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει για να γλιτώσουμε το καθάρισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ,αφού προηγουμένως τα πλύνετε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
Αν δε θέλετε να τα μαρινάρετε (γίνετε εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνετε τα κότσια καλά παίρνετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε καλά τα κότσια και τα βάζετε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσετε το καπάκι, το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε τα κότσια και να προσθέσετε λίγο κρασί. Εάν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέστε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλετε καθόλου νερό.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχετε και μικρές στρόγγυλες παπατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο. Βάζετε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια. Κλείνετε τη γάστρα κι αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, όπως αρέσει σ΄ εμένα, βγάζετε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προτιμάμε πάντα να παίρνουμε μικρά κότσια γιατί είναι πιο νόστιμα. Το μυστικό όπως προείπα, είναι να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια. Την ίδια συνταγή κάνω και για απλές, αλλά νοστιμότατες λεμονάτες πατάτες φούρνου. Μη ξεχνάτε το δαφνόφυλλο.
Τι χρειαζόμαστε:
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ
3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κέρατο
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 σπυριά μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
1 δαφνόφυλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Πατάτες
Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Χυμό ένος λεμονιού,
Μουστάρδα
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Πώς το κάνουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει για να γλιτώσουμε το καθάρισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ,αφού προηγουμένως τα πλύνετε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
Αν δε θέλετε να τα μαρινάρετε (γίνετε εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνετε τα κότσια καλά παίρνετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε καλά τα κότσια και τα βάζετε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσετε το καπάκι, το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε τα κότσια και να προσθέσετε λίγο κρασί. Εάν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέστε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλετε καθόλου νερό.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχετε και μικρές στρόγγυλες παπατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο. Βάζετε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια. Κλείνετε τη γάστρα κι αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, όπως αρέσει σ΄ εμένα, βγάζετε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προτιμάμε πάντα να παίρνουμε μικρά κότσια γιατί είναι πιο νόστιμα. Το μυστικό όπως προείπα, είναι να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια. Την ίδια συνταγή κάνω και για απλές, αλλά νοστιμότατες λεμονάτες πατάτες φούρνου. Μη ξεχνάτε το δαφνόφυλλο.
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης