Αρνάκι κλέφτικο
Σελίδα 1 από 1
Αρνάκι κλέφτικο
Υλικά
1 1/2 κιλό αρνάκι από μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
1 κιλό γιαούρτι σακούλας
1 ματσάκι μάραθο
2 κουταλιές δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Θρούμπι
Πιπέρι
Αλάτι
Λαδόκολλα (που λέγαμε μια εποχή) ή (για τους πιο σιδερωμένους) χαρτί ψησίματος
Ετοιμασία
Πλένουμε το κρέας.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και μόλις κοχλάσει ζεματάμε σ' αυτό το αρνάκι για λίγα λεπτά.
Σ΄ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το σκόρδο σε φετάκια.
Ανακατεύουμε στο γιαούρτι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το λάδι τους και προσθέτουμε το μάραθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα.
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε πρέζα-πρέζα το θυμάρι και το θρούμπι, δοκιμάζοντας για να μην πικρίσει η σάλτσα και κουκουλωθεί το μάραθο και ο δυόσμος.
Κόβουμε το χαρτί σε φαρδιές λωρίδες.
Στην άκρη κάθε λωρίδας τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα του γιαουρτιού, πάνω της τη μερίδα του κρέατος, κι από πάνω άλλη μία κουταλιά γιαούρτι. Τυλίγουμε το χαρτί σε πακέτο έτσι ώστε μην τρέχει η γέμιση.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 1/2 ώρα περίπου.
Σε περίπτωση που δεν σας βρίσκεται λαδόκολλα και θέλετε οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή δοκιμάστε να την κάνετε στη γάστρα. Την έχω κάνει και σερβίρει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το αρνάκι θέλει πολύ τρυφερή προετοιμασία. Θέλει χέρια αγαπητικά και τρυφερά και στόματα που να του επιτρέπουν τη λιπαρή του γλύκα και την ευωδιά του. Δεν είναι για τύπους τζιτζιλόμες και μη μου άπτου, που όλα τους μυρίζουν. Παρόλα αυτά, αυτή συνταγή απευθύνεται και σε τέτοιους. Τα μυρωδικά αγκαλιάζουν ιδανικά τη μυρωδιά του αρνακίου και το γιαουρτάκι εξισορροπεί την ωραία του γλύκα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο παραδοσιακό πιάτο που μπορεί να τέρψει ακόμα και τους μίζερους.
1 1/2 κιλό αρνάκι από μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
1 κιλό γιαούρτι σακούλας
1 ματσάκι μάραθο
2 κουταλιές δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Θρούμπι
Πιπέρι
Αλάτι
Λαδόκολλα (που λέγαμε μια εποχή) ή (για τους πιο σιδερωμένους) χαρτί ψησίματος
Ετοιμασία
Πλένουμε το κρέας.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και μόλις κοχλάσει ζεματάμε σ' αυτό το αρνάκι για λίγα λεπτά.
Σ΄ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το σκόρδο σε φετάκια.
Ανακατεύουμε στο γιαούρτι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το λάδι τους και προσθέτουμε το μάραθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα.
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε πρέζα-πρέζα το θυμάρι και το θρούμπι, δοκιμάζοντας για να μην πικρίσει η σάλτσα και κουκουλωθεί το μάραθο και ο δυόσμος.
Κόβουμε το χαρτί σε φαρδιές λωρίδες.
Στην άκρη κάθε λωρίδας τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα του γιαουρτιού, πάνω της τη μερίδα του κρέατος, κι από πάνω άλλη μία κουταλιά γιαούρτι. Τυλίγουμε το χαρτί σε πακέτο έτσι ώστε μην τρέχει η γέμιση.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 1/2 ώρα περίπου.
Σε περίπτωση που δεν σας βρίσκεται λαδόκολλα και θέλετε οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή δοκιμάστε να την κάνετε στη γάστρα. Την έχω κάνει και σερβίρει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το αρνάκι θέλει πολύ τρυφερή προετοιμασία. Θέλει χέρια αγαπητικά και τρυφερά και στόματα που να του επιτρέπουν τη λιπαρή του γλύκα και την ευωδιά του. Δεν είναι για τύπους τζιτζιλόμες και μη μου άπτου, που όλα τους μυρίζουν. Παρόλα αυτά, αυτή συνταγή απευθύνεται και σε τέτοιους. Τα μυρωδικά αγκαλιάζουν ιδανικά τη μυρωδιά του αρνακίου και το γιαουρτάκι εξισορροπεί την ωραία του γλύκα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο παραδοσιακό πιάτο που μπορεί να τέρψει ακόμα και τους μίζερους.
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης