Art of cooking
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Κουσκους

Πήγαινε κάτω

Κουσκους Empty Κουσκους

Δημοσίευση  Admin Κυρ 18 Απρ - 2:06

Τι είναι το κουσκούς
Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.

Πού το βρίσκουμε
Συσκευασμένο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ αλλά και χύμα σε μαγαζάκια πέριξ της κεντρικής αγοράς της οδού Αθηνάς.

Πού χρησιμοποιείται
Χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για διάφορα κρεατικά (όπως ακριβώς και το ρύζι), για ψητά λαχανικά, για ψάρια. Ακόμα γεμίζει και λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ. Προστίθεται σε κρεατόσουπες (και άλλες σούπες), στα όσπρια, σε σαλάτες (το αφρικάνικο ταμπούλι γίνεται με κουσκούς αντί για πλιγούρι). Με γάλα είναι ένα θρεπτικότατο πρωινό, ενώ όταν συνυπάρξει με ζάχαρη, ξερά φρούτα και καρπούς, ροδόνερο και βούτυρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλύκισμα.

Πώς μαγειρεύεται
Υποτίθεται ότι υπάρχει ειδική συσκευή, η λεγόμενη κουσκουσιέρα η οποία είναι ένα σκεύος με σίτα αντί για πάτο που προσαρμόζεται σε μια ελαφρά μεγαλύτερη κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα βράζουν κρέατα ή λαχανικά (ή και τα δυο μαζί) ενώ στο σκεύος με τη σίτα τοποθετείται το κουσκούς που μαγειρεύεται στον ατμό.
Αντί, λοιπόν, για το «ειδικό» σκεύος προσαρμόστε ένα σουρωτήρι σε μια κοινή κατσαρόλα και κάντε τη δουλειά σας. Ραντίστε το κουσκούς με λίγο νερό, ανακατέψτε, και βάλτε το στο σουρωτήρι. Στην κατσαρόλα μπορείτε, όπως ειπώθηκε, να βράζετε κρέας, λαχανικά, νερό με κύβο κότας-βοδινού-λαχανικών ή σκέτο νερό. Σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας. Το κουσκούς θα είναι έτοιμο σε 15'-20'. Στο ενδιάμεσο μην το αφήνετε στην τύχη του, ανακατεύετε συχνά με ένα πηρούνι για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και μην κάνει σβώλους.
Εναλλακτικά παρασκευάζεται ως εξής: Βράζετε το νερό σε ένα σκεύος. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κουσκούς σε αναλογία 1:1 περίπου. Το αφήνετε 5' να φουσκώσει και να μαλακώσει και είναι έτοιμο (κάπως έτσι είναι οι οδηγίες που θα βρείτε στα κουτιά του συσκευασμένου κουσκούς).
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Κουσκους Empty Λαχανικά ραγού με κους-κους

Δημοσίευση  Admin Κυρ 18 Απρ - 2:09

Λαχανικά ραγού με κους-κους

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Συστατικά συνταγής
4 καρότα τεμαχισμένα διαγώνια σε φέτες του 1 εκατοστού
1 ρέβα τεμαχισμένη σε φέτες του 1 εκατοστού
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 γλυκο πατάτα κομμένη σε κομμάτια 2,5 εκατοστών
1 κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια καρέ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δενδρολίβανο τριμμένο
2 κούπες ζωμό λαχανικών
¼ της κούπας πάστα ντομάτας
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα μαύρα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
1/3 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα πράσινης πιπεριάς καυτερή
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα καρότα, τις ρέβες, το σκόρδο, τη γλυκο πατάτα και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά ή μέχρι να μισοψηθούν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, σε μία μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το ζωμό λαχανικών με την πάστα ντομάτας και τις ντομάτες. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μισοψημένα λαχανικά, τις ντομάτες και τα μαύρα φασόλια. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά για 5-7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το ξύδι και τη σάλτσα πιπεριάς.

Διάρκεια: προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 30 λεπτά
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Κουσκους Empty Χοιρινή μπριζόλα με πάπρικα και κουσκους ψητής πιπεριάς.

Δημοσίευση  Admin Κυρ 18 Απρ - 2:14

Χοιρινή μπριζόλα με πάπρικα και κουσκους ψητής πιπεριάς.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Συστατικά συνταγής
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ½ κουταλάκι πάπρικα
100 γρ. πιπεριές φλωρίνης ψημένες από το βάζο
4 χοιρινές κόντρα
300 γρ. κους κους
350 ml. ζωμό από κοτόπουλο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο



Οδηγίες συνταγής
Ανακατεύουμε τον μισό χυμό λεμονιού με την πάπρικα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Αλοίφουμε τις χοιρινές και τις ψήνουμε στο γκριλ ή σε τηγάνι με ραβδώσεις μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Βάζουμε σ’ ένα μπολ το κουσκούς. Ρίχνουμε το ζωμό ζεστό σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε με το ξύσμα, το υπόλοιπο λεμόνι και τα μυρωδικά. Σερβίρουμε μαζί με τις μπριζόλες.

Διάρκεια: 20 λεπτά
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης