Art of cooking
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη

Πήγαινε κάτω

Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη Empty Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη

Δημοσίευση  Admin Πεμ 2 Ιαν - 9:34

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Τι χρειαζόμαστε:

5-6 μελιτζάνες φλάσκες περίπου 2 κιλά
3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί ή στον τρίφτη
2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico
3 κουτ.γλυκού αλάτι θαλασσινό
7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ.τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι (κατά προτίμηση)


Πώς το κάνουμε:

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι.
Τις βάζουμε όπως είναι σε ένα ταψί και αφού τις τρυπήσουμε από πάνω με το μαχαίρι, τις ψήνουμε στούς 200 βαθμούς πάνω κάτω ή στούς 180 στόν αέρα για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά.
Οταν τις ξεφουρνήσουμε τις αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου σκεπασμένες με μία σακούλα και μετά τίς καθαρίζουμε από τις φλούδες πού βγαίνουν εύκολα.
Με το χέρι μας τις δυαλύουμε κάθετα σαν χοντρές κλωστές και τις βάζουμε σε ένα δοχείο η τάπερ.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάνε παντού.
Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει.
Είναι έτοιμη για σερβίρισμα και αποτελεί μοναδικό καλοκαιρινό μεζέ, και όχι μόνο.
Στό τέλος αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα κατά προτίμηση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν έχετε την δυνατότητα να τυλίξετε κάθε μελιτζάνα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και να ψήσετε σε χόβολη ή κάρβουνα, τότε γίνεται ακόμη νοστιμότερη έχοντας την μυρωδιά και την νοστιμιά του κάρβουνου.




Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη Empty Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη

Δημοσίευση  Admin Πεμ 2 Ιαν - 9:38

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη

Τι χρειαζόμαστε:

5 - 6 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
1 κρεμμύδι μέτριο
ελαιόλαδο
1 - 2 λεμόνια
αλάτι


Πώς το κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Παίρνετε ένα πιρούνι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες όσο περισσότερο γίνεται. (όχι στο μπλέντερ).
Έχετε τρίψει το κρεμμύδι στον τρίφτη και το έχετε βάλει σε ένα πιάτο λίγο πλάγια ούτως ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον χυμό του κρεμμυδιού.
Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και μόνο τον χυμό από το κρεμμύδι, συνεχίζοντας να την δουλεύετε με το πιρούνι μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.
Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη από όσες έχω φάει μέχρι σήμερα γιατί αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση της μελιτζάνας όταν ψήνεται στο κάρβουνο. Δεν έχει καμία σχέση γευστικά αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ. Επίσης οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από τυριά, καυτερές πιπεριές ή και σκόρδο, χαλάει τελείως το αποτέλεσμα. Είναι μια γεύση μοναδική, ελαφριά και αξέχαστη.


Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης