Art of cooking
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε;

Πήγαινε κάτω

Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε; Empty Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε;

Δημοσίευση  Admin Δευ 28 Μαρ - 4:20

Άλλο για τα γεμιστά, άλλο για τις σούπες και άλλο για το ριζότο. Ποιον τύπο πρέπει να επιλέξετε κάθε φορά;

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Κάθε συνταγή θέλει το... ρύζι της. Σπυρωτό για το πιλάφι, πιο μαλακό για τα γεμιστά και τις σούπες, αρωματικό για τις έθνικ συνταγές. Ο παρακάτω οδηγός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι πρέπει να επιλέξετε, αλλά και με ποιον τρόπο να το μαγειρέψετε, ώστε να αποκτήσει την ιδανική υφή, χωρίς να χάσει τη γεύση του.


Είδη ρυζιού

Γλασέ: Μαλακό, κατάλληλο για σούπες, ρυζόγαλο και γενικότερα συνταγές όπου το ρύζι πρέπει να είναι πηχτό.

Bonnet: Έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν γίνεται πηχτό, αντίθετα οι κόκκοι του παραμένουν σπυρωτοί. Για να το μαγειρέψετε, η αναλογία είναι: 1 ποτήρι ρύζι, 2 ½ ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για 15-20΄.

Καρολίνα: Είναι το πλέον κλασικό είδος, γίνεται πιλάφι και είναι κατάλληλο για γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια... Μαγειρέψτε το βράζοντας σε 2 ½-3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι ρύζι.

Αρωματικό: Πρόκειται για το μπασμάτι και το τζασμίν, είδη με ξεχωριστό άρωμα. Γίνονται πολύ πιο νόστιμα όταν τηγανίζονται ή όταν μαγειρεύονται με λαχανικά ή κρέας στο φούρνο.

Καστανό: Πρόκειται για το πλέον ακατέργαστο είδος, αλλά ταυτόχρονα το πιο θρεπτικό. Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αρκετό αλάτι και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, για να τονίσετε τη γεύση του, που είναι πιο... ουδέτερη λόγω του ότι δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όσο άλλα είδη.

Μαύρο: Οι κόκκοι του μαύρου ρυζιού είναι οι πιο σκληροί, και γι' αυτόν το λόγο είναι καλύτερα να το προσθέτετε στα πιάτα σε μικρές ποσότητες. Δοκιμάστε το, δηλαδή, σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε θαλασσινά.


Μαγειρέψτε σωστά το ρύζι:

-Κάθε είδος έχει δικό του χρόνο μαγειρέματος και απαιτεί διαφορετικές αναλογίες όσον αφορά την ποσότητα του ρυζιού και το νερό. Είναι σημαντικό να μην το... παρακάνετε με το νερό που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε οποιοδήποτε είδος ρυζιού. Αν πάλι δείτε ότι χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μπορείτε να το κάνετε εκείνη τη στιγμή.

-Για να γίνει πιο γευστικό το ρύζι, μπορείτε να βάλετε δύο φλιτζάνια τσαγιού λευκό κρασί στο νερό που βράζει και να προσθέσετε αρκετά μπαχαρικά, όταν κοχλάζει το νερό στην κατσαρόλα -εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο με όλα τα είδη είναι το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

-Προτιμήστε χοντρό θαλασσινό αλάτι στο βράσιμο. Αυτό απομακρύνει ευκολότερα το άμυλο και δίνει μια πιο ισορροπημένη γεύση.

-Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, μην το σερβίρετε αμέσως. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» στην κατσαρόλα, καλύπτοντάς το με μια βαμβακερή πετσέτα, η οποία θα τραβήξει τους υδρατμούς και δεν θα το αφήσει να λασπώσει.

-Οποιουδήποτε είδους ζωμός (κρέατος, λαχανικών...) μπορεί να του δώσει ξεχωριστή νοστιμιά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το δικό σας: Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό και προσθέτετε αλάτι και μυρωδικά, όπως μαϊντανό, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, κρεμμυδάκια, πράσο, καρότο... ή οτιδήποτε άλλο θελήσετε. Χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας, για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά στο ρύζι σας.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε; Empty Ρύζι πιλάφι

Δημοσίευση  Admin Δευ 28 Μαρ - 4:22

Υλικά

• 2½ κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• 4 φλυτζ. τσαγιού νερό, ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
• αλάτι


Εκτέλεση


Βάζουμε το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει καλά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό, το αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15' - 20' περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, (για να τραβήξει τους ατμούς) και βάζουμε από πάνω και το καπάκι.


Το αφήνουμε να σταθεί για 5' - 10' και έπειτα το σερβίρουμε ή το προσθέτουμε σε κάποιο άλλο φαγητό.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης