Art of cooking
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Συμβουλές για ένα “πράσινο” σπίτι

Πήγαινε κάτω

Συμβουλές για ένα “πράσινο” σπίτι Empty Συμβουλές για ένα “πράσινο” σπίτι

Δημοσίευση  Admin Κυρ 17 Ιαν - 23:39

Για το μαγείρεμα…

1. Επιλέξτε επαγωγικές εστίες. Είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές συγκριτικά με άλλου είδους εστίες π.χ. κεραμικές, καθώς η ενέργεια μεταφέρεται απευθείας στο σκεύος, χωρίς να χρειάζεται να θερμανθεί πρώτα η εστία.

2. Όταν μαγειρεύετε, τα σκευή να είναι πάντα σκεπασμένα με το καπάκι τους. Όχι μόνο γλιτώνετε χρόνο αλλά καταναλώνετε και λιγότερη ενέργεια

3. Να μαγειρεύετε σε μέση θερμοκρασία. Εάν έχετε να ετοιμάσετε, για παράδειγμα, 3 φαγητά φούρνου που απαιτούν διαφορετική θερμοκρασία, επιλέξτε τη μέση θερμοκρασία για να ψήσετε και τα 3 φαγητά μαζί την ίδια ώρα.

4. Να χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες. Απορροφούν τη μέγιστη θερμότητα μειώνοντας το ποσοστό της ενέργειας που χάνεται. Επιπλέον διατηρήστε καθαρό το φούρνο και τις εστίες για καλύτερη απόδοση.

5. Επιλέξτε τη ρύθμιση για ψήσιμο όπου αυτό είναι δυνατόν.
Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και δεν απαιτεί προθέρμανση.

6. Μην ανοίγετε το φούρνο όταν είναι σε λειτουργία. Κάθε φορά που ανοίγετε το φούρνο για να ελέγξετε το φαγητό, η θερμοκρασία του πέφτει κατά 20-40 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά ένα χρονόμετρο.

7. Μην προθερμαίνετε το φούρνο. Όταν το φαγητό απαιτεί περισσότερο από μία ώρα ψήσιμο, δεν χρειάζεται να προθερμάνετε το φούρνο.

8. Μην ξεχνάτε να σβήνετε πάντα το φούρνο, όταν το φαγητό είναι έτοιμο.

9. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό όταν μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, χρειάζεστε μόνο 125 έως 250 ml για να μαγειρέψετε λαχανικά ή πατάτες.

10. Καθαρίστε αμέσως το φούρνο. Εάν ο φούρνος έχει πρόγραμμα αυτόματου καθαρισμού, ξεκινήστε το ενώ είναι ακόμα ζεστός αμέσως μετά τη χρήση του. Έτσι θα απαιτηθεί λιγότερη ενέργεια για να επιτευχθεί η απαιτούμενη θερμοκρασία

Για την «ψύξη»…

1. Ανανεώστε τις συσκευές σας. Οι σημερινές οικιακές συσκευές καταναλώνουν έως και 60% λιγότερη ενέργεια και νερό σε σχέση με μία συσκευή 10 χρονών. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε τις παλιές μας συσκευές. Επιλέγοντας, για παράδειγμα, ένα καινούργιο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α++ μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από 60%! Αυτό μεταφράζεται με περίπου 800 ευρώ για την μέση διάρκεια ζωής του ψυγείου!

2. Αποφύγετε να ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου συχνά, καθώς ο θερμός αέρας που εισέρχεται χρειάζεται να ψυχρανθεί ξανά. Επιπλέον η εισροή αέρα στο εσωτερικό του ψυγείου αυξάνει την υγρασία, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρώματος πάγου, υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και μείωση της διάρκειας ζωής του ψυγείου σας.

3. Διατηρείτε το ψυγείο και τον καταψύκτη πάντα γεμάτα. Με αυτόν τον τρόπο το ψυγείο μπορεί ευκολότερα να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα του.

4. Κάντε συχνά απόψυξη. Ένα στρώμα 5mm πάγου, αυξάνει την κατανάλωση έως και 30%. Όταν επιλέγετε ένα καινούργιο ψυγειοκαταψύκτη, αναζητήστε την τεχνολογία frost-free. Κάνει την απόψυξη, παιχνίδι.

5. Επιλέξτε ένα μεγαλύτερο ψυγείο αντί για ένα επιπλέον μικρότερο εάν οι ανάγκες του νοικοκυριού σας αυξηθούν. Ένα μεγάλο σε χωρητικότητα ψυγείο καταναλώνει περίπου 20% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με 2 μικρότερα μοντέλα με την ίδια χωρητικότητα.

6. Κρατήστε το εξωτερικό του ψυγείου καθαρό- όχι μόνο το εσωτερικό. Εάν το ψυγείο σας είναι ανεξάρτητη συσκευή, φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τον πυκνωτή και να βρίσκεται η συσκευή λίγα εκατοστά μακριά από τον τοίχο για να εξασφαλίσετε επαρκή εξαερισμό γύρω του. Ανεπαρκής εξαερισμός σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης.

7. Μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό στο ψυγείο και τον καταψύκτη γιατί αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια. Από την άλλη, η τοποθέτηση κατεψυγμένων φαγητών για να «ξεπαγώσουν» στο ψυγείο μπορεί να είναι μία έξυπνη κίνηση, καθώς προσφέρει στο ψυγείο επιπλέον ψυχρότητα «δωρεάν».

8. Οι νέες συσκευές συχνά έχουν ηχητικό σήμα που ειδοποιεί εάν η πόρτα είναι ανοιχτή ή σύστημα αυτόματου κλεισίματος της πόρτας. Αυτό εξασφαλίζει σωστό κλείσιμο που σημαίνει όχι μόνο αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας αλλά και σωστή διατήρηση των τροφίμων.

9. Μην τοποθετείτε το ψυγείο ή τον καταψύκτη κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως οι εστίες, ο φούρνος ή το καλοριφέρ και κρατήστε το μακριά από το φως του ήλιου. Η επιπλέον θερμότητα που εκπέμπεται, μειώνει την αποδοτικότητα της ψύξης αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

10. Ελέγχετε συχνά το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου εάν εφαρμόζει σωστά ή εάν έχει κενά. Εάν η πόρτα δεν κλείνει σωστά, θα υπάρχει διαρροή ψυχρού αέρα από το εσωτερικό του ψυγείου. Μπορείτε να ελέγξετε την ερμητικότητα της πόρτας με το να τοποθετήσετε ένα φύλλο χαρτί ανάμεσα στην πόρτα και στο ψυγείο. Κλείστε την πόρτα και μετά τραβήξτε το χαρτί. Εάν το χαρτί τραβηχτεί με ευκολία ή απλά γλιστρήσει, το λάστιχο έχει φθαρεί και χρειάζεται να αντικατασταθεί. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για την αντικατάστασή του.

Για το πλύσιμο των ρούχων…

1. Μειώστε τη θερμοκρασία πλύσης. Γυρίστε στους 40 βαθμούς και θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα όπως στους 60° C. Με χαμηλότερη θερμοκρασία, μπορείτε να πλύνετε διαφορετικά είδη υφασμάτων μαζί, ενώ μπορείτε να γεμίσετε περισσότερο τον κάδο.

2. Πάντα να γεμίζετε το πλυντήριο. Τα σύγχρονα πλυντήρια ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το βάρος των ρούχων αλλά η κατανάλωση ενέργειας, νερού και χρόνου που απαιτείται θα είναι παρ’ όλα αυτά χαμηλότερη ανά κιλό ρούχων εάν ο κάδος είναι γεμάτος. Αλλά προσέξτε να μην παραφορτώσετε το πλυντήριο γιατί σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο τα ρούχα σας δεν θα είναι καθαρά αλλά και θα χρειαστεί να καταναλώσετε ενέργεια και νερό για να τα ξαναπλύνετε.

3. Τα σύντομα προγράμματα σημαίνουν περισσότερο νερό, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερο νερό ανά κιλό ρούχων για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συγκριτικά με τα μεγαλύτερης διάρκειας. Συνήθως, αυτά τα προγράμματα δεν επιτρέπουν την πλύση με γεμάτο πλυντήριο.

4. Χρησιμοποιήστε τα προγράμματα για βαμβακερά. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα από άλλα προγράμματα ενώ χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια ανά κιλό ρούχων.

5. Αποφύγετε το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ρούχα αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι απαραίτητο.

6. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Αναζητήστε πλυντήρια με σύστημα Direct Spray που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του νερού έως και 50%. Επίσης αναζητήστε το σύστημα καθυστέρησης έναρξης που αποφεύγει τη λειτουργία στις ώρες αιχμής της κατανάλωσης ρεύματος.

7. Επιλέξτε στεγνωτήριο ρούχων με αντλία θερμότητας. Καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα (συμπεριλαμβανομένων και νέων συσκευών ενεργειακής κλάσης C)

8. Επιλέξτε ένα στεγνωτήριο που διαθέτει πυκνωτή αντί εξαεριστήρα . Ένα στεγνωτήριο με εξαεριστήρα μπορεί να φαίνεται ότι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια αλλά στην πραγματικότητα, η συνολική ενέργεια είναι περισσότερη, ανεξαρτήτως της ενεργειακής ετικέτας της συσκευής.

Για το πλύσιμο των πιάτων…

1. Να γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων σας. Όσο πιο γεμάτο είναι το πλυντήριο πιάτων, τόσο λιγότερες φορές το χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ακόμα μικρότερη κατανάλωση σε νερό, ρεύμα και απορρυπαντικά. Ωστόσο, το πλυντήριο πιάτων δε χρειάζεται ποτέ πάνω από 12-14 λίτρα, νερό που δεν αρκεί για να πλύνετε στο χέρι ούτε λίγα πιάτα. Έτσι, λοιπόν, ακόμα και ένα μισογεμάτο πλυντήριο πιάτων, είναι καλύτερο από ένα γεμάτο νεροχύτη.

2. Μην κάνετε πρόπλυση στα πιάτα σας. Μερικοί κάνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Φροντίστε, όμως, να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών πριν τοποθετήσετε τα πιάτα στο πλυντήριο.

3. Μη στοιβάζετε. Μη βάζετε τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα το ένα πάνω στο άλλο και φροντίστε τα κοίλα αντικείμενα να τοποθετούνται με το άνοιγμα προς τα κάτω.

4. Χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ρεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος «Εξοικονόμηση Νερού και Ρεύματος» της Διεθνούς Ένωσης Σαπώνων, Απορρυπαντικών και Προϊόντων συντήρησης (A.I.S.E.), 388.000 τόνοι εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν τα μισά από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά επέλεγαν προγράμματα χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

5. Ελέγξτε τον βαθμό σκληρότητας του νερού της περιοχής σας. Με βάση αυτόν, ρυθμίστε ανάλογα το πλυντήριό σας.

6. Μη χρησιμοποιείτε υπερβολική δόση απορρυπαντικού. Χρησιμοποιώντας περισσότερο απορρυπαντικό, δεν καθαρίζετε καλύτερα τα πιάτα. Αντίθετα, η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού απειλεί με υποβάθμιση την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο την ζωή των φυτών και των ζώων.

7. Μην κοιτάζετε. Αποφύγετε το άνοιγμα της πόρτας, ενώ το πλυντήριο πιάτων βρίσκεται σε λειτουργία.

8. Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων. Φροντίστε, όμως, να βάλετε το φίλτρο πάλι στη θέση του σωστά. Μη βάζετε το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργία χωρίς φίλτρο.

9. Εξοικονομήστε ρεύμα και χρόνο. Τα πλυντήρια πιάτων δεν καταναλώνουν μόνο λιγότερο νερό από το μέσο όρο του πλυσίματος στο χέρι. Εξοικονομούν και 0,05kWh ανά άτομο και ημέρα. Αυτό σημαίνει 19,7% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και χαμηλότερες εκπομπές CO2. Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, εξοικονομείτε μέχρι και 300 ώρες το χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 12 επιπλέον ημέρες που μπορείτε να αφιερώσετε σε πιο σημαντικά πράγματα.

10. Αλλάξτε το παλιό πλυντήριο πιάτων με ένα πιο νέο. Κάθε νέα γενιά συσκευών που διατίθεται στην αγορά από την Electrolux είναι πιο αποδοτική από την προηγούμενη. Το πιο αποδοτικό πλυντήριο πιάτων της Electrolux που διατίθεται στην αγορά καταναλώνει 45% λιγότερο νερό σε σύγκριση με ένα πλυντήριο 10-15 ετών. Επίσης, καταναλώνει 35% λιγότερο ρεύμα. Και βέβαια ούτε κουβέντα για το πόσο πιο αθόρυβο είναι.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 862
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

https://cooking.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης