ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Σελίδα 1 από 1
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ (για 6 - 8 μερίδες)
Για τη γέμιση:
1 κιλό κολοκυθάκια
1 πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλάτι
200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2 μεγάλα αυγά
½ φλ. γάλα
¼ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
½ φλ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
Για το σπιτικό φύλλο:
2 φλ. αλεύρι ζυμωτό ή μισό-μισό με αλεύρι για κάθε χρήση
2/3 φλ. νερό
1/3 φλ. λάδι
1 κ.γ. ούζο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το ειδικό αξεσουάρ για 5 -10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λάδι. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μισή ώρα και μετά συνεχίζουμε με την συνταγή μας.
Για τη γέμιση:
Ξύνουμε το κολοκύθι από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Το αφήνουμε 30 λεπτά μέσα στο σουρωτήρι. Ύστερα το σφίγγουμε δυνατά με τα χέρια μας, για να βγάλει τα περιττά υγρά.
Σοτάρουμε το πράσο σε λίγο λάδι μέχρι να μαραθεί.
Ανακατεύουμε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το σιμιγδάλι και 1/3 από το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το ξυσμένο κολοκύθι και το πράσο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το πιπέρι και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα, κατά βούληση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες. Παίρνουμε λίγο λάδι και αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 45 εκ. επί 5 εκ. βάθους. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε μία από τις μπάλες σε φύλλο, και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο από το υπόλοιπο λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την επόμενη μπάλα ζύμης.
Απλώνουμε τη γέμιση επάνω στο φύλλο. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο ζύμης. Σηκώνουμε προσεκτικά τις άκρες και τις φέρνουμε πάνω σχηματίζοντας ένα είδος μπορντούρας γύρω από το ταψί. Αλείφουμε με λάδι. Χαράζουμε την πίτα, όχι μέχρι κάτω, μόνο το επάνω φύλλο, κάθετα και κατόπιν διαγώνια, σχηματίζοντας έτσι μερίδες σερβιρίσματος. Ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε ώσπου να ροδίσει, για περίπου 50 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
•Σημείωση: Η πίτα μπορεί να γίνει επίσης με έτοιμο φύλλο
Για τη γέμιση:
1 κιλό κολοκυθάκια
1 πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλάτι
200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2 μεγάλα αυγά
½ φλ. γάλα
¼ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
½ φλ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
Για το σπιτικό φύλλο:
2 φλ. αλεύρι ζυμωτό ή μισό-μισό με αλεύρι για κάθε χρήση
2/3 φλ. νερό
1/3 φλ. λάδι
1 κ.γ. ούζο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το ειδικό αξεσουάρ για 5 -10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λάδι. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μισή ώρα και μετά συνεχίζουμε με την συνταγή μας.
Για τη γέμιση:
Ξύνουμε το κολοκύθι από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Το αφήνουμε 30 λεπτά μέσα στο σουρωτήρι. Ύστερα το σφίγγουμε δυνατά με τα χέρια μας, για να βγάλει τα περιττά υγρά.
Σοτάρουμε το πράσο σε λίγο λάδι μέχρι να μαραθεί.
Ανακατεύουμε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το σιμιγδάλι και 1/3 από το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το ξυσμένο κολοκύθι και το πράσο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το πιπέρι και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα, κατά βούληση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες. Παίρνουμε λίγο λάδι και αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 45 εκ. επί 5 εκ. βάθους. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε μία από τις μπάλες σε φύλλο, και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο από το υπόλοιπο λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την επόμενη μπάλα ζύμης.
Απλώνουμε τη γέμιση επάνω στο φύλλο. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο ζύμης. Σηκώνουμε προσεκτικά τις άκρες και τις φέρνουμε πάνω σχηματίζοντας ένα είδος μπορντούρας γύρω από το ταψί. Αλείφουμε με λάδι. Χαράζουμε την πίτα, όχι μέχρι κάτω, μόνο το επάνω φύλλο, κάθετα και κατόπιν διαγώνια, σχηματίζοντας έτσι μερίδες σερβιρίσματος. Ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε ώσπου να ροδίσει, για περίπου 50 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
•Σημείωση: Η πίτα μπορεί να γίνει επίσης με έτοιμο φύλλο
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|