Ρύζι πιλάφι
Σελίδα 1 από 1
Ρύζι πιλάφι
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Υλικά:
1 μέρος ρύζι α’ ποιότητας
2-2½ μέρη ζωμός
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για κάθε άτομο ανάλογο αλάτι
Βάζουμε κατσαρόλα στη φωτιά με το ζωμό να βράσει.
Καθαρίζουμε το ρύζι, το βάζουμε σε ψιλό τρυπητό και το πλένουμε πολύ κάτω από τη βρύση, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό το νερό κάτω από το τρυπητό, κι αφήνουμε να στραγγίζει.
Μόλις αρχίσει να βράζει ο ζωμός, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει - με σκεπασμένη την κατσαρόλα - μέχρι να πιει όλο το ζουμί του και να κάνει τρύπες στην επιφάνεια.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, αν χρειάζεται προσθέτουμε και, όταν ψηθεί εντελώς το ρύζι, κατεβάζουμε από τη φωτιά, το περιλούζουμε με το βούτυρο λιωμένο (ή σκορπάμε πάνω του κομματάκια φρέσκου βούτυρου), το αφήνουμε για λίγο και σερβίρουμε.
Σημείωση: Το ρύζι για ένα σπυρωτό πιλάφι πρέπει να 'ναι πάντα α' ποιότητας. Αν δεν είμαστε σίγουροι γι' αυτό, τότε πρέπει - πριν το βράσουμε - να το καβουρδίσουμε, για να μη λασπώσει. Οι γαρνιτούρες του πιλαφιού είναι πάμπολλες: τριμμένα τυριά, γιαούρτι, σάλτσες (ψητού, ντομάτας, μπεσαμέλ) σκέτες ή ανακατεμένες με κιμά, εντόσθια, θαλασσινά, χορταρικά κ.ά. Ο ζωμός (κρέατος, ψαριού, χορταρικών) πρέπει να 'ναι καθαρός και στραγγισμένος. Αν δεν έχουμε ζωμό, χρησιμοποιούμε κύβους (1 για κάθε φλιτζάνι νερό). Αν βάλουμε μόνο νερό, πρέπει να τονίσουμε περισσότερο το αλάτι και το βούτυρο.
Υλικά:
1 μέρος ρύζι α’ ποιότητας
2-2½ μέρη ζωμός
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για κάθε άτομο ανάλογο αλάτι
Βάζουμε κατσαρόλα στη φωτιά με το ζωμό να βράσει.
Καθαρίζουμε το ρύζι, το βάζουμε σε ψιλό τρυπητό και το πλένουμε πολύ κάτω από τη βρύση, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό το νερό κάτω από το τρυπητό, κι αφήνουμε να στραγγίζει.
Μόλις αρχίσει να βράζει ο ζωμός, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει - με σκεπασμένη την κατσαρόλα - μέχρι να πιει όλο το ζουμί του και να κάνει τρύπες στην επιφάνεια.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, αν χρειάζεται προσθέτουμε και, όταν ψηθεί εντελώς το ρύζι, κατεβάζουμε από τη φωτιά, το περιλούζουμε με το βούτυρο λιωμένο (ή σκορπάμε πάνω του κομματάκια φρέσκου βούτυρου), το αφήνουμε για λίγο και σερβίρουμε.
Σημείωση: Το ρύζι για ένα σπυρωτό πιλάφι πρέπει να 'ναι πάντα α' ποιότητας. Αν δεν είμαστε σίγουροι γι' αυτό, τότε πρέπει - πριν το βράσουμε - να το καβουρδίσουμε, για να μη λασπώσει. Οι γαρνιτούρες του πιλαφιού είναι πάμπολλες: τριμμένα τυριά, γιαούρτι, σάλτσες (ψητού, ντομάτας, μπεσαμέλ) σκέτες ή ανακατεμένες με κιμά, εντόσθια, θαλασσινά, χορταρικά κ.ά. Ο ζωμός (κρέατος, ψαριού, χορταρικών) πρέπει να 'ναι καθαρός και στραγγισμένος. Αν δεν έχουμε ζωμό, χρησιμοποιούμε κύβους (1 για κάθε φλιτζάνι νερό). Αν βάλουμε μόνο νερό, πρέπει να τονίσουμε περισσότερο το αλάτι και το βούτυρο.
Παρόμοια θέματα
» Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε;
» Μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι
» Fajita με κοτόπουλο ή μοσχάρι (και ρύζι)
» ΠΡΟΣΟΧΗ όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι
» Μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι
» Fajita με κοτόπουλο ή μοσχάρι (και ρύζι)
» ΠΡΟΣΟΧΗ όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|